Sådan laver du en perfekt mælkeskum
Caffe Latte, Cappuccino, Flat White og mange flere varianter - de har alle til fælles, at der er varm skummet mælk i drikken. Vi har skrevet en lille mini guide til dig, der gerne vil øve dig i den svære kunst at skumme en perfekt mælkeskum. Læs med her:
Hvilken mælk?
Traditionelt har caféerne anvendt sødmælk, fordi det samtidig søder drikken lidt. Det er også lidt nemmere at skumme sødmælk end letmælk, minimælk eller skummetmælk. Alle mælketyper kan imidlertid skummes.
Mange caféer benytter i dag økologisk mælk, men det er faktisk nemmere at skumme konventionel mælk, fordi det er homogeniseret.
Temperaturen
Mælkens temperatur er helt afgørende for dit resultat. Den må ikke blive over 70 grader, da den så vil smage af "risengrød". Den må omvendt heller ikke komme under 60 grader, da mælkens sødme så ikke vil fremtræde. Den perfekte temperatur er 65 grader.
Hvilke typer mælkeskum?
Der findes groft sagt 3 typer mælkeskum: Skum, microskum og varm mælk. Den mest eftertragtede mælkeskum er microskum. Her er der ikke synlige luftbobler, og den er svær at lave - selv på caféer. Det er microskum du kan "tegne” med. Til en traditionel cappuccino skal du faktisk ikke lave microskum, men rigtig skum med bobler og varm mælk.
Hvordan kan du lave mælkeskum?
- Fuldautomatiske maskiner har typisk en indbygget mælkeskum-funktion. Kvaliteten er svingende, og kommer sjældent i nærheden af det produkt, en dygtig barista kan lave.
- Manuelle espressomaskiner har en steam-arm til at skumme mælk med. Det er for omfattende at beskrive metoden i detaljer her, men vi henviser til en video, der viser teknikken.
- Manuel skumning er også en mulighed for at skumme mælk. Her opvarmes mælken fra en varmekilde - komfur eller microbølgeovn -, hvorefter den mekanisk skummes med et håndtag med skummefiltre på. Du kan lave en virkelig god microskum i en manuel mælkeskummer, men hold øje med temperaturen.
- Elektriske mælkeskummere er den sidste mulighed for at skumme mælk. Det er en rigtig enkel og smart løsning, men kvaliteten af mælkeskummet kan diskuteres, og ofte vil du opleve, at mælken vil skille, ligesom temperaturen ikke altid er rigtig.
Herunder følger der en super fin videoguide til at lave den gode mælkeskum:
Og lidt mindre spændende, men særdeles vigtigt: Rengøring af mælkeskummere
Det er selv sagt meget vigtigt, at mælkeskummeren gøres grundigt rent for at undgå grimme bismage af gamle mælkerester
- Automatiske maskiner: Her er der typisk et rengøringsprogram på maskinen, der skal følges. For visse maskiner, skal der bruges en særlig rengøringsvæske til rensning af mælkesystemet. Vi har en række forskellige slags til de forskellige producenter, såsom DeLonghi, Saeco, Jura og Melitta. Derudover har vi også 3 forskellige "universal" udgaver fra Urnex
- Manuelle maskiner: Her er det den rene, fugtige karklud som bruges. Selve steamarmen gøres grundig rent efter brug, og der "blæses" igennem for at spule eventuelle mælkerester ud af steamtippen.
- Manuelle mælkeskummere: Nogle typer manuelle mælkeskummere går fint i opvaskemaskinen. Ellers er det varmt vand og børste, du skal bruge.
- Automatiske mælkeskummere: Nogle få typer automatiske mælkeskummere kan gå i opvaskemaskinen. Ellers er det også her varmt vand og børste, du skal bruge.
Find vores mælkeskumsrelaterede produkter herunder
Mælketermometer - 2 slags