Guide til cold brew kaffe og til brygning af cold brew kaffe

Her følger en kort guide til den moderne og spændende bryggemetode “Cold Brew"

 

Sommeren står for døren, og forhåbentligt følger der hermed også en pæn varme med. Det medfølger ofte en større hang til læskedrikke, og ofte også en mindre trang til den varme kaffe. Man skal naturligvis stadigvæk have sin kaffe og have sin koffein, og man kan dermed med fordel "slå to fluer med et smæk" og prøve at brygge cold brew Kaffe

 

Hvad er cold brew og hvorfor cold brew?

Cold Brew kaffe, er som navnet indikerer, kaffe der er brygget med koldt vand (eller stuetemperatur). Det vigtige er sådan set blot at kaffen ikke er oppe i nærheden af kogetemperatur som ved almindelig kaffebrygning. 

 

Udover temperaturforskellen, er den anden væsentlige forskel fra traditionel kaffebrygning bryggetiden. Et bryg kan tage helt fra 2 - 24 timer, afhængig af hvilken metode du vælger at brygge på. Hermed udvikler kaffen den helt karakteristiske smag, der kendetegner denne bryggemetode. Smagen er mere blød, frugtig og sød, og uden den beske syre, som man oftere kan opleve ved almindelig kaffebrygning.

 

Fremgangsmåde

Vi er meget nye i cold brew kaffe, hvor der findes et hav af metoder til at brygge, som har hver sin karakteristika og særlige smag. Derfor vil vi fokusere på bryg med Hario Cold Brew og bryg med den metode der kaldes immersion cold brew

 

Ved immersion kaffebryg, skal man faktisk ikke benytte noget særligt udstyr, men blot det normale grej som man benytter til filterkaffebrygning.

 

Man kan ved denne metode blot nedsætte kaffen i kold vand i en kande, røre rundt og derefter sætte kanden i køleskabet i et vilkårligt antal timer (fx 10-12 timer). Herefter skal man hælde kaffen igennem et filter og herefter er den klar til servering, gerne med isterninger. 

 

Hvis man benytter Hario Cold Brew skal man blot:

Tilføje 120g malet kaffe i kaffefilteret

Hælde vand over 

Lade den stå i køleskabet i op til 24 timer

Server med isterninger

 

Anbefalinger

 

  • Mal selv kaffen - i nærheden af stempelmalingsgrad
  • Benyt 100 % arabica kaffebønner
  • Man kan med fordel overvåge en brygger som Hario Cold Brew
  • Husk at brug en del mere kaffe end normalt. Faktisk er det ca. det dobbelte man skal benytte (omkring 110-120 g til 1 liter cold brew)

 

Lille sjov fakta

Pga. den lange bryggetid, udvikler cold brew kaffe et markant højere koffeinindhold end kaffe brygget på almindelig vis. 

 

Så det er faktisk bare at prøve det! Jeg vil gerne garantere at man typisk vil blive positivt overrasket over smagen, især hvis man er lidt skeptisk over den noget utraditionelle måde at brygge kaffe på. Jeg var i hvert fald selv i samme boldgade, og blev særdeles positivt overrasket, især som læskedrik, hvor den gør sig fantastisk i sommervarmen!